Lokala Drycker besöker Skepparps Vingård
En gnistrande sommarmorgon svänger vi från Lokala Drycker in på den böljande sluttningen vid Haväng, strax norr om Kivik, där Skepparps Vingård breder ut sig. Vi möts av Bengt “Fuffe” Åkesson och Eva Bergqvist, som med glöd och engagemang välkomnar oss till gården där kunskapen om frukt och vin gått i arv i tre generationer
En familjehistoria rotad i frukt och druvor
Det var Bengts farfar som redan på 1880-talet planterade de första äppelträden i trakten, vilket lade grunden till en lång tradition av fruktodling på Österlen. Bengt, som många känner som “Fuffe”, växte upp på Kiviks Musteri och tog med sig erfarenheter från vinodlingar runt om i världen när han 2011 startade sin egen vingård på Skepparp. I dag odlas här över 25 000 vinplantor, främst av sorterna Solaris, Rondo, Cabernet Cortis och Merzling, som tillsammans utgör en av Sveriges mest välkända vinodlingar.
Jordnära viner och prisade cuvéer
Vi får följa med ut bland vinraderna och vidare in i vineriet där Fuffe berättar hur de nordiska druvsorterna, särskilt Solaris, ger friska och eleganta vita viner samt mousserande viner enligt traditionell metod. Skepparps viner har belönats med priser både i Sverige och internationellt. Bland annat har deras Grand Prix Solaris och Grand Prix Rosé fått fina omdömen och uppskattas av både vinkännare och vanliga besökare.
En levande plats för vinälskare
Förutom vinproduktionen är Skepparps Vingård en levande mötesplats för vinintresserade. Här finns ett vinbondesällskap med runt 50 medlemmar som deltar i skötsel och skörd av egna vinrader. På gården arrangeras även vinprovningar, guidade turer och den årliga vinfestivalen ”Smaka Svenska Viner” som lockar besökare från hela landet. Skepparps Vingård är en plats där passion för hantverk och gemenskap står i centrum.
Gårdsförsäljning – premiär den 1 juli
Som avslutning berättar Fuffe entusiastiskt om den senaste nyheten – gårdsförsäljningen som öppnade den 1 juli. Nu kan besökare köpa med sig vingårdens egna viner direkt från butiken, något som länge varit efterlängtat. ”Att sälja våra viner här på plats, där de odlas och framställs, känns helt naturligt och fantastiskt roligt,” säger Fuffe medan han blickar ut över de solvarma vinfälten.