Gotland Whisky bildades 2004 för att producera öns första whisky. Förutsättningarna för att lyckas bedömdes som mer än goda. Det finns tre skäl till det: befintliga lokaler, ett unikt ekologiskt korn och ett speciellt vatten.
Romas gamla sockerbruk utgör platsen för mäskning, jäsning, destillering, lagring och buteljering. Under åren har de gigantiska lokalerna från slutet av 1800-talet renoverats, byggts om och rustats upp för att motsvara de krav som ställs på ett modernt whiskydestilleri. Mältning och rökning sker i Ronehamn på södra Gotland.
Det ekologiska kornet som endast odlas på Gotland skapar unika möjligheter att tillverka en framgångsrik whisky. För att säkerställa långsiktig produktion har leveranser av kornet reserverats för överskådlig tid. Vårt speciella vatten, som är sprunget direkt ur kalkstensberget, hämtas från egen källa.
2012 var det premiär för de första dropparna.
De första dropparna lades på fat julen samma år.